Спътници на Сатурн

 
Спътници на Сатурн
Мимас - е най-малкия сред тях (диаметър-390 км). Характерно е за него, че е покрит с множество дълбоки кратери, като диаметърът на най-големия ударен кратер достига до 130 км.

Диона - е открита от Касини през 1684 г. Малко по-голяма е по размер от Тедида (диаметър - 1 120 км). Интересен е факта, че разстоянието между Тетида и Сатурн е приблизително толкова, колкото е това между Луната и Земята (337 000 км.)

Тетида - е един от най-големите спътници на Сатурн (диаметър - 1 050 км). Има много светла повърхност, която е покрита с множество ударни кратери. От едната страна на спътника се намира огромна долини, наречена Итака, а от другата – кратер с диаметър 400 км – Одисей.

Хиперон - е интересен с това, че има неправилна форма (359 км Х 230 км).Той има по-слаба отражателна способност и е покрит с много кратери.

Рея - е един от най-големите спътници на Сатурн (диаметър - 1 530 км). По релеф много напомня Луната и Меркурий.

Феба – това е спътника с най-тъмна повърхност спрямо всички луни. Друго интересно за него е, че се върти обратно на останалите около Сатурн.

Япет - има много заинтригуваща повърхност. При него двете полукълба са с различно албедо ( 10 пъти едното полукълбо има повече отражателна способност от другото). Освен това, странен гребен минава през неговия екватор. Диаметърът на спътника е 1 460 км.

Титан - е открит е през 1655г. от Кристиан Хюйгенс. Той е най-големия спътник на Сатурн – тежи 20 пъти повече от всички останали спътници на планета взети заедно. Това е втория по-големина спътник в Слънчевата система: неговия диаметър е 5 150 км, повече отколкото на Меркурий. Радиуса на орбита му е 1 222 000 км, като една обиколка около Сатурн прави за около 16 земни дни.
Плътността на Титан е 1,88 г/см3. Средната температура на спътника е -179 ºС. Вътрешния му строеж е подобен на този на юпитеровите спътници Ганимед и Калисто, т.е. има каменно ядро и ледена мантия. Уникалното у Титан е това, че той притежава плътна атмосфера (атмосферно налягане 160 кРа) състояща се предимно от азот, метан, други въглеводороди и органични съединения. Това е единствения спътник в Слънчевата система, чиято повърхност е недостъпна за наблюдение с обикновените оптични средства. Цветът на Титан е червеникаво-кафяв.
Според данните събрани от Хюйгенс, на Титан се наблюдават периодични валежи от течен метан и други органични съединения, които се стичат по повърхността образувайки реки и езера.
Сатурн има голям брой естествени спътници (60 известни до момента, изключвайки огромния брой тела съставящи пръстените), 52 от които са именовани. Някои от спътницицте са много малки: 34 са по-малки от 10 km в диаметър, а други 13 по-малки от 50 km в диаметър.Освен това има 3 небесни тела, за които се предполага, че може да са спътници, но може и да са просто големи образувания от прах в пръстените на планетата.
Най-големия спътник е Титан — единственият спътник в Слънчевата система, за който със сигурност се знае че има гъста атмосфера. В сравнение с останалите спътници на Сатурн, Титан е огромен. След Слънцето, осемте планети и Юпитеровия спътник Ганимед, Титан е най-масивният обект в Слънчевата система. Титан съдържа около 90% от масата на материята около Сатурн и пръстените му.
Вторият по-големина спътник на планетата е Рея, за която се предполага, че има разредена система от пръстени.

 

 

 

 

 

{START_COUNTER}