Планетите в Слънчевата система

 

 

Планетите обикалят около Слънцето в елиптични орбити, като Слънцето попада в единия от фокусите на елипсите. Има много класификации на планетите, някои от които са:
- по времето от когато са известни: стари планети ; съвременни планети (Уран, Нептун, Плутон)
- по разположение: вътрешни и външни планети (условната разделителна линия е Астероидния пояс): вътрешни планети: Меркурий, Венера, Земята и Марс: външни планети: Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон
- по размер: малки планети: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Плутон: с диаметър по-малък от 12 800 km.; газови гиганти: Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун - с диаметър по-голям от 47 000 km.
- по състав: земеподобни планети: Меркурий, Венера, Земята и Марс. Това са планети изградени предимно от скален материал  и метал; имат относително голяма плътност и твърда повърхност, нямат пръстени и много спътници; газови гиганти: Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Това са гигантски планети изградени главно от водород и хелий, с ниска плътност, имат пръстени и много спътници, въртят се бързо около оста си; Плутон: по много признаци тази планета не попада в никоя от двете групи. Съществуват редица хипотези, опитващи се да обяснят необичайните свойства на планета: откъснал се от орбитата си спътник на Нептун, пришълец от междузвездното пространство и др. Освен всичко останало, поради силно елиптичната си орбита, Плутон пресича орбитата на Нептун през 1969 г. и до 2009 г. (когато отново ще пресече орбитата на Нептун) е осмата, а не деветата планета на системата. Съществуват още редица класификации на Слънчевата система, като: по плътност, по наличие и състав на атмосфера, по осевото въртене, по разпределение и природа на естествените спътници и т.н.

 

 

 

 





{START_COUNTER}