Мисията на "Касини" на Сатурн продължава до 2017 г.

НАСА предвижда $60 млн. допълнително на година за изследване на планетата
4 фев 2010 20:52,
5
Мисията на "Касини" на Сатурн продължава до 2017 г.
Cassini-Huygens. Изображение: NASA

Международната програма „Касини–Кюйгенс“ за изследването на Сатурн и неговите спътници ще бъде продължена до 2017 г. – бюджетът на НАСА за 2011 финансова година предвижда допълнителни 60 млн. долара годишно за изследването на тази планета, пише РИА Новости.

Още по темата
Сондата „Касини“ е пусната през октомври 1997 г. заедно със спускаемия модул „Хюйгенс“. Апаратът достигна Сатурн през 2004 г. „Хюйгенс“ извърши кацане на Титан, а „Касини“ продължава изследването на системата на Сатурн вече почти шест години. Краят на проекта беше планиран за 2008 г., но срокът на мисията беше продължен до септември 2010.
По-рано президентът на САЩ Барак Обама внесе за разглеждане в Конгреса проектобюджет на космическата програма, който предвижда почти пълно прекратяване на пилотираните програми в полза на безпилотните мисии и работа на МКС.

„Това е мисия, която не престава да ни носи удивителни научни резултати... Откритията и снимките (направени от „Касини“) направиха революция в нашите представи за Сатурн и неговите луни“, казва Джим Грин, ръководител на планетните проучвания към НАСА.

Новото продължаване на срока на работа на „Касини“ ще позволи да изучаваме сезонните и други дългосрочни изменения на Сатурн и неговите луни. Сондата пристигна в точката си на местоназначение през 2004 г. – скоро след зимното слънцестоене в Северното полукълбо на планетата, а продължаването на мисията ще позволи на учените да проследят процесите в системата до лятното слънцестоене през май 2017 г. и да получат пълна картина на сезонните промени.

Продължаването на мисията означава, че апаратът ще извърши още 155 обиколки около Сатурн, 54 пъти ще се приближи до Титан и 11 пъти – до ледения Енцелад.

Освен това учените ще могат да продължат изучаването на магнитосферата на планетата, да извършат нови „гмурвания“ между планетата и нейните пръстени, да изучат вътрешната структура на газовия гигант, да измерят масата на пръстените му.

Досега „Касини“ е направил 210 хил. снимки, извършил е 125 оборота около Сатурн, 67 пъти се е приближавал до Титан и 8 – до Енцелад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Коул преди 14 години
"Оборот" като дефиниция във физиката напълно съвпада с темата на статията. Не е единствената дума, която може да се използва, но това не я прави неправилна.
2
0
 
0
 
! Отговори
Brave преди 14 години
Ех.... Пак се изказахте непотготвени...."Досега Касини е направил 210 хил. снимки, извършил е 125 ОБОРОТА около Сатурн, 67 пъти се е приближавал до Титан и 8 до Енцелад."...Колеги, това не е центрофуга.... Май е по-правилно (поне според мен) да бяхте написали 125 обиколки.... Нищо лично....
1
0
 
0
 
! Отговори
зулу преди 14 години
Втори!