Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Възможно е на Титан да има действащ метанов вулкан
14 Юни 2005

Според специалистите съществуването на атмосфера на загадъчния спътник е възможно благодарение на вулкан, който изхвърля в нея метан.


В центъра на загадъчната област отчетливо се вижда тъмна област, напомняща кратер(снимка НАСА).
     Сензационна хипотеза изказаха американски учени след анализ на информация получена от междупланетната автоматична станция Cassini по време на сближаване със спътника на Сатурн – Титан.

     Според специалистите съществуването на атмосфера на загадъчния спътник е възможно благодарение на вулкан, който изхвърля в нея метан. До скоро Титан бе считан за единствения познат спътник със собствена плътна атмосфера в Слънчевата система. Втория открит такъв спътник стана друг спътник на Сатурн – Енцалд.

     Основа на хипотезата е загадъчното червено петно открито на Титан, за което БГ Фактор вече информира. Учените смятат, че този обект напомня вулканите на Земята и Венера със следващи един след друг потоци от изхвърляно вещество. В центъра на загадъчната област отчетливо се вижда тъмна област, напомняща кратер, съобщава НАСА.

     По време на планираното 4-годишно пребиваване около Сатурн космическият апарат трябва са извърши 45 полета около Титан и да събере голям обем нова информация. Особено ценни ще бъдат сведенията относно загадъчни образувания, получени с помощта на радар и спектрометър, работещи във видимата и инфрачервената област.

     Следващия полет на Cassini около Титан ще се извърши на 22 август.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.