23 Септември, 2016 04:16 22 065 5

10 интересни факта за Нептун

  • нептун-
  • астрономия-
  • космос
10 интересни факта за Нептун - 1

Нептун е удивителен свят и е странно, че хората не знаят почти нищо за него. Една от причините е, че това е най-отдалечената от Слънцето планета и не е имало много мисии, които да отиват толкова далеч. Електронното издание Hi-News отбелязва някои интересни факти за планетата, състояща се от газ и лед.

Нептун е най-отдалечената планета

Когато е открита за пръв път през 1846 година, Нептун е най-отдалечената планета в Слънчевата система. Но през 1930 година откриват Плутон, и Нептун стана втора по отдалеченост. Орбитата на Плутон обаче е много издължена и има периоди, когато Плутон е по-близо до Слънцето от Нептун. За последен път тази ситуация е настъпила през 1979 г. и е продължила до 1999 г. През това време Нептун отново е най-отдалечената планета.

На 26-ата генерална асамблея на Международния астрономически съюз, която се провежда през 2006 година, отново се обсъжда въпроса коя планета е най-отдалечена. След откриването на множество обекти с размерите на Плутон в Пояса на Кайпер – Ерида, Хаумея, Седна и Макемаке – и при наличието на Церера, асамблеята решава, че е време да се уточни определението за планета.

Днес това решение се смята за спорно, но тогава астрономическият съюз приема резолюция, която определя планетата като „небесно тяло в орбита около звезда, което притежава достатъчна маса, за да се закръгли под действието на собствената си гравитация, но не „очиства“ областта наоколо от планетезимали (небесни тела от ранната Слънчева система, б. ред.) и не е спътник. То също така трябва да притежава достатъчна маса, за да преодолее силите на налягането и достигане на хидростатично равновесие“.

В резултат на това Плутон бе разжалван от статута си на планета, след което получи съмнителното название планета джудже. И така Нептун отново стана най-отдалечената планета.

Нептун е най-малката от газовите гиганти

С екваториален радиус 24 764 километра, Нептун е най-малък от останалите газови гиганти в Слънчевата система: Юпитер, Сатурн и Уран. Нептун обаче е по-масивен от Уран с 18%. И тъй като е по-малък, но по-масивен, неговата плътност е по-голяма от тази на Уран.

Повърхностната гравитация на Нептун е почти като земната

Нептун е кълбо от газ и лед, вероятно с каменно ядро. Ако някак си имате възможност да се отзовете на повърхността му, ще забележите нещо любопитно: силата на гравитацията би ви притегляла със същата сила, както на Земята.

Гравитацията на Нептун е само със 17% по-силна от земната. Нептун е със 17 пъти по-тежък от Земята, но и 4 пъти по-голям. Неговата голяма маса се разпространява на голяма площ и близо до повърхността гравитацията е почти идентична със земната.

Откриването на Нептун предизвиква много въпроси

Първият човек, видял Нептун, е Галилей. В записките си той го отбелязва като звезда. Но тъй като не го смята за планета, не му приписват това откритие. Заслугата отива при френския математик Юрбен Льоверие и британския математик Джон Коуч Адамс, които предсказват, че в определена област от небето трябва да бъде открита нова планета.

Когато астрономът Йохан Готфрид Гал действително открива планетата през 1846 година, двамата математици записват своите имена срещу откритието. После дълго време водят спорове, да са изяснят кой всъщност е автор на откритието, на така и не успяват да постигнат съгласие. По-късно астрономическата общност поравно поделя заслугите на първооткриватели между Льоверие и Адамс.

Най-силните ветрове в Слънчевата система са на Нептун

Представете си ураган със скорост на вятъра до 2100 км/час. Учените недоумяват как на студена и ледена планета като Нептун облаците могат да се движат толкова бързо. Предполага се, че ниските температури и потоците газове в течно състояние в атмосферата могат да намалят триенето толкова, че ветровете набират значителна скорост.

Нептун е най-студената планета в Слънчевата система

В горните слоеве на атмосферата на Нептун може температурата може да спадне до -221,45 градуса по Целзий. Това е повече от два пъти по-ниско от точката на замръзване на водата и незащитен човек мигом би се превърнал в парче лед. На Плутон разбира се е още по-студено (температурите достигат до -240 градуса), но в момента Плутон не е планета.

Нептун има пръстени

Когато хората се замислят за пръстенови системи, във въображението им най-чести изниква Сатурн. Възможно е да се изненадате, но и Нептун има пръстени. Те не са толкова ярки и широки, колкото тези на Сатурн. Нептун има 5 пръстена и всеки носи името на астроном, направил важно откритие за Нептун: Гал, Льоврие, Ласел, Араго и Адамс. Планетата има още един по-слабо виждащ се пръстен, който няма име и съвпада с орбитата на спътника Галатея.

Пръстените се състоят от прахови частици с микронни размери, подобно на частиците, формиращи пръстените на Юпитер. Останалите съставки са малки камъни. Трудно е да се наблюдават пръстените на Нептун, тъй като те са тъмни – вероятно заради присъствието на органични компоненти, които са се променили под влиянието на космическата радиация. Те приличат на пръстена на Уран, но значително се различават от ледения пояс на Сатурн.

Смята се, че пръстените на Нептун са относително млади – доста по-млади от Слънчевата система. В рамките на теорията, че Тритон е бил обект от Пояса на Кайпер, уловен от гравитацията на Нептун, се смята, че пръстените са се образували от сблъсъка с първоначалните луни на планетата.

Вероятно Нептун е прихванал своята най-стара луна Тритон

Най-големия спътник на Нептун – Тритон, се движи около него по регроградна орбита. Това означава, че орбитата му около планетата е в обратна посока в сравнение с останалите луни на Нептун. Това се смята за признак, че Нептун е привлякъл Тритон от друга област на Слънчевата система. Неговата орбита е спираловидна и той бавно се приближава до повърхността на планетата. След няколко милиарда години Тритон вероятно ще бъде привлечен в атмосферата на Нептун или е възможно да се разпадне в планетарен пръстен.

Нептун е видян отблизо само веднъж

Единственият космически апарат, някога посещавал Нептун, е Voyager 2 на NASA. По време на своята огромна обиколка в Слънчевата система, на 25 август 1989 година, апаратът прелита на по-малко от 3000 км от северния полюс на планетата. Това е най-близкото преминаване до обект от момента на изстрелването на Voyager 2 от Земята на 20 август 1977 г.

Апаратът изучава атмосферата на Нептун, неговите пръстени, магнитосферата и се среща с Тритон. Voyager 2 също така вижда „Голямото тъмно петно“ на Нептун – въртяща се система от вихри, която е изчезнала, ако може да се вярва на наблюденията на космическия телескоп Hubble. Първоначално се смяташе, че това е голям облак, но информацията от Voyager 2 хвърли светлина върху истинската природа на това явление.

Едно денонощие на Нептун продължава около 16 часа

Тя е осмата планета от Слънцето и се намера на около 4,5 милиарда километра от него

Нептун прави едно пълно завъртане около Слънцето за 165 земни години

Има 6 пръстена

Voyager 2 е единственият космически апарат, посетил Нептун

Планетата има 13 луни. Те носят имената на морски богове и нимфи от гръцката митология

Няма никакви планове за ново посещение на Нептун

Прекрасните снимки на Нептун, направени от Voyager 2, за дълго ще останат единствени, тъй като за момента няма планове за нов полет към системата на Нептун. Единствено NASA разглежда възможност да мисия Flagship, която би трябвало да се състои в края на 20-те или началото на 30-те години от нашето столетие.

Друго предложение на NASA е концепцията за мисия Argo – космически апарат, който се планираше да бъде изстрелян през 2019 година с цел посещение на Юпитер, Сатурн, Нептун и обекти от Пояса на Кайпер. В центъра на вниманието на Argo трябваше да бъде Нептун и неговия спътник Тритон, като изследването трябваше да стане около 2029 година. Но тези планове така и няма да се осъществят.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дими Иванов

    1 1 Отговор
    Изненадите ни предстоят, транспонирането на земните закони и физически закономерности, състоянията на материята и свойствата и, сигурно се различават чуствително ,при различни температурни и гравитационни константи, не знаем със сигурност за електромагнитните полета и интензитет, за строежа и състава на планетата, кое на практика създава вибрационният танц на част от луните.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.